Funkcionális edzés Konferencia 22′ bemutatkozók

Idén is a legnagyobb hazai fitness szakmai konferenciáját Siófokon rendezzük meg!

Cél, hogy kiemelkedő szakemberek előadásával merülhessenek el a résztvevők a fitness világában.

.

.

 

Szeretnénk, hogy a fitness különböző területeiről szakemberek megszólaltatása a leginkább aktuális témákban. Valamint az egységes irányvonalon való közös előrelépés, amihez hozzátartozik, hogy a tudomány jelenlegi állását illetően a legfrissebb trendekkel megismerkedhessünk.

Nem csak edzőkhöz szólunk! Várunk mindenkit, akit mélyebben érdekel, merre tart ez a szegmens! A konferencián minden évben a kiválasztott szakemberek a legfontosabbnak tartott újdonságokat dolgozzák fel a edzések területén. Az erőedzésben, kondicionálásban és kiegészítő szolgáltatásokban érdekelt sportszakemberek és érdeklődők naprakész információkat adhassanak egymásnak a tudomány jelenlegi állásáról.

Emellett a konferencia kiváló alkalom, hogy egy interaktív rendezvényen megismerjétek egymást és kapcsolatot építsetek. Állóképesség, fitness, kondicionálás, erőedzés, crossfit – célunk, hogy minden terület képviselője lehetőséget kapjon arra, hogy a tapasztalataikat megoszthassák egymással, közösen épülhessenek, s végül mindenki gazdagabban keljen másnap, plusz információkkal.

Nem beszélve arról, hogy a különböző szegmensekből érkező sportolók pontosabb képet kaphatnak a többiekről, ami kohéziót tud teremteni, s remélhetőleg előrébb visz mindannyiónkat.

.

.

Időpont: 2022.10.22.-23.

Helyszín: Siófok, Azúr Hotel

A konferencia funkcionális edzés részlegének előadóit mutatjuk be röviden:

1. szekció:
Papp Károly
Állóképességi szakember, a HIIT Project megálmodója. Évek óta tart előadásokat. Hívták már a Magyar Kézilabda-szövetségtől és az erőnléti edzői képzésekbe is bevonták, illetve a funkcionális edzéssel kapcsolatos szakmai konferenciákon is minden évben kiemelt előadóként számítanak rá. A képzéseken pedig azokkal dolgozhat, akik minket választanak, érdeklődők és lelkesek, ezért nagyon élvezi az előadásokat. A legnagyobb öröme, amikor jönnek a kérdések, telefonok, e-mailek és közösen kereshetik a megoldásokat.

Téma: Azokban a sportágakban, ahol nagy hangsúlyt kap a robbanékony munkavégzés, egy sajátos szakmai kihívást jelenthet, robbanékonysági kapacitás a fejlesztése. Ahhoz, hogy egy sportoló hosszú időn keresztül fenn tudja tartani az intenzív munkavégző képességét, egy nagyon speciális edzésre van szüksége. Ebben az előadásban ezt az edzésmódszert mutatom be az érdeklődőknek

 

Schuth Gábor
2015 óta a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) dolgozom erőnléti edzőként és sporttudományi szakemberként az utánpótlás válogatottak, valamint 2016-tól kisebb megszakítástól eltekintve a felnőtt válogatott mellett. Tagja voltam a 2016-os franciaországi EB-n nyolcaddöntős, valamint 2017-ben a horvátországi U17-es EB-n 6. és a 2019-es írországi U17-es EB-n 5. helyezett csapatok szakmai stábjának. A gyakorlati munkám mellett a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén, az MLSZ Edzőképző Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőtovábbképző Központjának képzésein óraadóként is tevékenykedek.

Darabos Balázs

A Nyíregyházi Spartacus és a Fatum-Nyíregyháza erőnléti edzője egyben a női röplabda-válogatott szakmai stábjának is tagja. Igen jegyzett volt gyaloglásban, hiszen bajnoki címekig, válogatottságig vitte. Többször versenyzett a nyíregyházi olimpikonnal, Helebrandt Mátéval. A pekingi olimpiára készült, amikor megsérült. Balázs több sportágban és klubban is letette névjegyét, hiszen dolgozott a teniszválogatott erőnléti edzőjeként, a Tatabánya utánpótlás- és felnőtt labdarúgócsapatánál, élvonalbeli férfi kézilabdázóknál, a budaörsi focistáknál és a női röplabda-válogatottnál. Budaörsről költözött Nyíregyházára két esztendeje. Balázs, Kiss Áronnal közösen az Adidas Runners futóközösség mozgalmát is elindította, mely évről évre egyre népszerűbb.
Fülöp Tibor
Sporttudományi tanácsadó, a Német Kerékpáros Szövetség (BDR) A-licences edzője. Szakterületem az állóképességi edzés és a teljesítménydiagnosztika. A Magyar Kerékpáros Szövetség oktatási és sporttudományi koordinátoraként a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) kerékpáros edzőképzésének szakvezetője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség munkatársaként a  LifeLike Sportlabor vezetője vagyok. A Runner’s World szakértői csapatának tagjaként rendszeresen publikálok a futómagazinban. Mentoring tevékenységemmel sportlaborok nyitását, működésük optimalizálást, szakmai fejlesztésüket segítem.Sportolóként gyerekkorom óta hegymászással és barlangászattal foglalkozom. Részt vettem magashegyi expedíción, rajthoz álltam sportmászó Világkupa futamon, de futottam hegyi maratont és indultam kerékpárversenyeken is országúton, pályán és mountain bike szakágban egyaránt.Tagja vagyok a Magyar Edzők Társaságának, a Magyar Sporttudományi Társaságnak, a Magyar Sportorvos Társaságnak, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatnak, valamint alapító tagja  a Magyar Hegyivezetők Egyesületének.A megszerzett ismereteket sikerült egységes rendszerbe foglalnom, amely nemcsak a jobb megértést, a könnyebb taníthatóságot biztosítja, de a gyakorlatban is működő modellként szolgál. Ennek a látásmódnak köszönhető, hogy az állóképesség és a teljesítménydiagnosztika sportágspecifikus értelmezésével csaknem minden sportág számára hasznos információkat tudok nyújtani.

Téma:

A sporttudomány rengeteg kifejezést használ az aerob és anaerob küszöbök, zónák értelmezéséhez. Ez a terminológia korántsem egységes, ráadásul sokszor az edzői gyakorlattal ellentétes. Ennek az ellentmondásnak a feloldására törekszem előadásomban.Teljesítménydiagnosztikai munkám során megfigyeltem, hogy a szakkifejezéseket következetlenül, a jelentéstartalom figyelmen kívül hagyásával alkalmazzák sporttudományi szakemberek, edzők, sportolók. Tanulmányaim és laborvezetői tevékenységem évei alatt sikerült egységes rendszerbe foglalni a különböző küszöbmeghatározási módszereket, amely jól használható a terhelésszabályozásban nélkülözhetetlen egyéni intenzitási célzónák megállapítása, valamint a fejlesztést szolgáló edzéstípusok alkalmazása területén.A tudományterület történelme során az anaerob küszöb fogalmának bevezetése a spiroergometriához köthető, de már akkor is tévesen lett használva a kifejezés. A laktát-alapú értelmezésben kezdetben a fix küszöb-koncepció működött, azonban az individuális megközelítéssel ez némileg létjogosultságát vesztette. A kelet- és nyugat-német értelmezés azonban eltért egymástól, de mivel a laktátméréses lépcsőtesztet az ’50-es években az NDK-ban használták először az állóképességi diagnosztikában, az ő megközelítésük közelebb áll a valósághoz a 3.0 és 6.0 mmol/l aerob ill. anaerob küszöb definiálással, mint a 2.0 és 4.0 mmol/l módszere. A kerékpársportban a watt-alapú edzés elterjedésével bevezetett funkcionális küszöb fogalma pedig tovább bonyolítja a kérdést, amely a maximális laktát steady state (MLSS) újszerű megközelítéséhez vezetett.

A különböző értelmezések és az egyes kutatók által meghatározott küszöbök végül logikus sorrendben köthetők az individuális laktátgörbéhez, ráadásul a gázcsere-alapú ventillációs küszöböknek is megfeleltethetők. Jelentéstartalmuk ismerete sportágtól függetlenül lényeges a gyakorlati edzői munka szempontjából, az edzés intenzitásának szabályozása és az adott képesség fejlesztéséhez szükséges edzésmódszer megválasztása érdekében.

 

2. szekció

Lakatos Péter

StrongFirst Master-oktató, Carlson Gracie Brazil Jiu Jitsu fekete öves gyakorló. Harminc éve oktat fitnesszel, légzéssel és mozgással kapcsolatos szakmai programok keretében itthon és külföldön egyaránt. A Ground Force Method megalkotója, krav maga mester, számos kiváló szakkönyv szerzője.
Péter a hazai funkcionális edzések úttörője, aki évek óta, sőt, immáron évtizedes távlatban megalkuvás nélkül tesz a szakma fejlődéséért és az edzői közösség előrehaladásához.

Becher Kristof

A Thor Gym funkcionális edzőterem hálózat szakmai vezetője, a Thor Academy vezető oktatója és az FMT Level 1. funkcionális edzőképzés oktatója. Németországban született, onnét hozott precizitása és profizmusa végigkíséri a karrierjét. Fiatal kora ellenére a feltörekvő elit edzői generáció egyik leghitelesebb és legszebb reményű tagja.

 Spergel Dániel

A Thor Gym egyik legrutinosabb edzője, aki erőemelésben is sikereket ért el. Specifikusan állóképességi edzéseket tervez evezőgép használatával, illetve az evezésben töltött éveknek köszönhetően az evezősportokat űzők részére speciális erőnléti edzéseket is tart, melyek főképp a holtszenzonban nyújtanak segítséget a sportolóknak.

 Stefanovics József

2003-óta a Magyar küzdő karate válogatott edzője, 2013 óta a  Szövetségi kapitánya vagyok a mai napig. A Szervezetünkben több albizottságban dolgoztam, jelenleg az elnökség és a Dan kollégium tagja vagyok. 2009-ben az „Az év karate mesterének, klubvezetőjének” választott az MKKSZ. A Shinkyokushin Világszövetségtől 2020-ban Branch Chiefi kinevezést kaptam.
Gyermekház általános – és középiskolában tanítottam karatét, majd mozgásterápiát kilenc éven keresztül, hiperaktív, disszes- illetve más fogyatékkal élő gyerekeknek.
Edző és oktatói képzéseket vezetek a kollégáimmal: KSG oktatói képzés, PWRON edzéstervezési és programozási, oktatói képzés, Strongfirst Kettlebell oktatói képzés.

3. szekció

 Takács Kinga

Testnevelőként, úszóedzőként végeztem a Testnevelési Egyetemen, de hamar a fitnesz világában találtam magam.
Rájöttem, hogy személyi edzőként sokat tudok segíteni az embereknek céljaik megvalósításában.Folyamatosan kerestem az újat és képeztem magam, hogy a legjobbat adhassam tanítványaimnak, sportolóimnak, klienseimnek. Így kerültem kapcsolatba a TRX-szel, melynek 5 évig voltam oktatója. Közben meghonosítottam a TriggerPoint önmasszázs rendszerét és 2012 óta vagyok a Testnevelési Egyetem óraadó tanára, valamint többféle képzés kidolgozója, oktatója funkcionális témakörben. 22 éves atléta múltamból és atlétika szakedzői végzettségemből sokat merítettem tanfolyamaim kidolgozásához. Tanulmányaim és gyakorlati tapasztalataim felnyitották szememet a testtartásból adódó problémákra.A megoldást keresve kerültem kapcsolatba a mozgás- és manuálterápiával, így gyorsan rájöttem, hogy ezek a problémák hatékonyan kezelhetők. Olyan technikákkal ismerkedtem meg, mint a struktúrális testkezelés, a Fascia manipuláció vagy az Alkalmazott Funkcionális Tudomány. Testtartáshibák, diszfunkciók vagy mozgásszervi problémák sérülések kezelése, rehabilitációja tölti ki a napomat. Nagy öröm számomra, hogy több olimpikonnal, válogatott sportolóval és olyan színészekkel is dolgozhattam együtt mint Ryan Gosling vagy Eva Mendes. Munkám a hobbim, és a szenvedélyem, mely folyamatos fejlődésre és kitartó munkára sarkall nap mint nap.

Téma:

A farizom szerepe a járás diszfunkciókban 
Ha alulműködő izmokról beszélünk, mindenkinek azonnal a farizom jut eszébe. De mit is jelent ez a funkcionális mozgások tekintetében? Ha a farizom nem működne, akkor képtelenek lennénk állni, járni, és egyszerűen összecsuklanánk. A mozgás megértéséhez tisztában kell lennünk a csípő és medence izomzatával, azok működésével, és a járás biomechanikai ismeretével. Ha ezt a legalapvetőbb emberi mozgást megértjük, a bonyolultabb funkcionális mozgások értelmezése, illetve fejlesztése sem okoz majd problémát. Előadásomban a farizom alulműködést, mint az egyik leggyakoribb problémát, annak okait és kezelését járom körbe.

 

 Takács Dániel

Fő tevékenységi területem a sportsérülések kezelése, rehabilitációja. 2011-ben végeztem, mint gyógytornász, 2013-ban pedig mesterdiplomát szereztem (Okleveles Rehabilitációs szakember) a Debreceni Egyetemen. A sport mindig jelen volt az életemben, több mint 20 évig kosárlabdáztam versenyszerűen, ezért választottam ezt a kihívásokkal teli hivatást.
A PHD kutatásom témája a sportsérülések megelőzése, amit amellett, hogy a szakterületemnek tartok, az egyik legfontosabb kérdés is. Nagyon sok sérülés megelőzhető lenne kellő odafigyeléssel és szakértelemmel, melyben nagy szerepe van az edzői stáb és a rehabilitációs munkatársak közötti kommunikációnak. Nagyon fontos, hogy már egészen fiatalon el kell kezdeni megtanulni a sportolóknak az alapokat. Sajnos külföldön ennek is nagyobb tradíciója van, hogy a gyerekek megtanulják azokat az edzés előtti vagy utáni protokollokat, amik segíthetnek a sérülések megelőzésében.

 

 Kiss Áron

Az ország egyik legkiválóbb fizikai trénere Kiss Áron, aki számtalan sportágban és sportoló esetében kapcsolódott már be a fizikai felkészülésbe. Szilágyi Áron olimpiai bajnoktól sokszor hallhattuk, hogy köszönetet mond annak a szakmai stábnak, mely a háttérben igen fontos munkát végez, nos az ő fizikai felkészítését is e remek szakember felügyeli:
Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban. Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében. Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem. Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Téma:

A sportolói adatbázis gyakorlati alkalmazását és az adatok edzéstervezésre gyakorolt hatásait vesszük sorra egy bárki számára elérhető modell szerint. Kitérünk az egyéni és csapatsportok közötti különbségekre, az individualizált programok alkalmazási lehetőségeire, valamint a tervezési folyamatot is végigvesszük gyakorlati példákon keresztül.

 

 Pozsonyi Zsolt

2009-ben kezdte el a TRX edzésrendszer magyarországi népszerűsítését, az elmúlt 10 évben több, mint 2000 edzőt oktatott és folyamatosan képezte magát nemzetközi tanfolyamokon. 2013-ban egy amerikai szakmai út keretében részt vett az EXOS phoenixi központjában egy 2 hetes erőnléti edző továbbképzésen. 2015-től szakmai vezető az R-med Performance Labban, ahol elsősorban utánpótlás és felnőtt élsportolók fejlesztésével és a hétköznapi emberek funkcionális szemléletű edzésével foglalkozott.A 2012-13-as idényben az FTC-PLER férfi kézilabda csapat erőnléti edzőjeként dolgozott. 2014-16 között a Ferencváros női labdarúgó csapatának erőnléti edzője. Mindkét évben bajnokságot és magyar kupát nyert a csapattal. 2017 márciusa óta az FTC férfi vízilabda csapat erőnléti edzéseit vezeti, emellett 2018 nyarától az FTC kézilabda csapat és a Pénzügyőr női kézilabda csapat erőnléti felkészítéséért felel. Az elmúlt években számos sportág (kajak-kenu, labdarúgás, karate, úszás, jégkorong, tenisz) válogatott sportolóinak tartott erőnléti edzéseket és a MOB Kiemelt Edző Programjában résztvevő szakemberek továbbképzésében is részt vett.Rendszeresen ad elő szakmai konferenciákon (pl. a Gyógytornász Társaság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Kézilabda Szövetség meghívására). Az MKSZ erőnléti edző képzésének oktatója és az Erőnléti edzés a kézilabdázásban könyv szakmai szerkesztője és társszerzője. Elkötelezett az önfejlesztésben.

Téma:

Az inerciális vagy lendkerekes (flywheel) edzés az elmúlt évtized egyik legtöbbet kutatott edzésmódszere, köszönhetően hatékonyságának és sokoldalú felhasználhatóságának a rehabilitációtól a teljesítményfokozásig. A klasszikus súlyzós edzéshez képest a legnagyobb különbséget az jelenti, hogy nem a gravitáció ellenében, hanem a forgó tárcsa lendületével szemben kell erőt kifejteni, ami rengeteg pozitív élettani hatással jár (az inak és szalagok feszesebbek lesznek, az izmok elasztikusabbak, javul az ízületi stabilitás és a törzsizmok is sokkal keményebben dolgoznak). A Kynett flywheel eszközeit 1,5 éve használjuk hobbi és élsportolók edzésében és az utánpótlás sportolóknál is. Az előadásban a kutatások mellett az elmúlt 1,5 évben használt módszereinket és edzés tapasztalatainkat fogom bemutatni.

 

Egy meglepetés program a nap végére: A Judo világából érkező szakemberek beszélgetnek az utánpótlás kapcsán. Egész biztosan hasznos gondolatokat hoznak nem csak a judosoknak, de minden edzőnek és sportágban érintett kollégának!

 Tardos János, Bíró Norbert és Erbszt Ádám

Akik járatosak a küzdősportok világában, azoknak aligha kell bemutatni a három szakembert. Egy rövid összefoglalást mégis megejtünk:

Tardos János fiatalon ismerkedett meg a judoval, sportolói pályafutása 1965-ben kezdődött. Felnőttként nemzetközi versenyeken vett részt és kimagaslóan teljesített egész karrierje alatt. Az aktív versenyzést követően, 2000-ben sportszakemberként, épekkel kezdett el foglalkozni, majd egy évvel később munkát vállalt az IBSA Judo Bizottságnál, mint versenybíró. Az azóta eltelt idő alatt számos nemzetközi versenyen vezetett küzdelmeket, két paralimpián pedig sportigazgatóként irányította a sportág versenyeit. A hazai rendezésű nemzetközi látássérült judo versenyek lebonyolításában is kimagasló segítséget nyújtott.

Bíró Norbert, judo ifjúsági válogatottunk szövetségi kapitánya, a 2004-es athéni paralimpia bronzérmesét választották meg a judo sportág első számú vezetőjének a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségében (IBSA). Norbert az utánpótlásnevelésben és a szakmai fejlődésben egyaránt kiemelkedő eredményeket ér el folyamatosan, amivel fáradhatatlanul emeli a honi judo élet színvonalát.

Erbszt Ádám a Doctorfit Rehabgym vezetője és a Budapesti Honvéd Sportegyesület judo szakosztályának utánpótlás versenyeztető edzője. Tanítványai számos magyar bajnoki címmel, Világ- és Európa bajnoki éremmel rendelkeznek. Ezen kívül több más sportág utánpótlás versenyzőjének sérülés prevenciós, valamint rehabilitációs programját segítette. Jogi és edzői végzettsége mellett mindig is nagy hangsúlyt fektetett saját maga képzésére, jelenleg a Testnevelési Egyetem Rekreáció MSc szakán végzős hallgató. Egyetemi tanulmányai mellett elvégezte a Movelab Academy több képzését ( SFG, FMS1-2, Kaatsu, OXA, GFM és GFM junior), amelyeket sikeresen használ mindkét munkakörében.

 

Vasárnapi szemináriumok: Részleteket itt olvashattok

 

 

A Hf3 és partnerei által szervezett Funkcionális edzés konferenciaidei eseménye is ezúttal Siófokon kerül megrendezésre.

 

A Just Clear, a Magyar Funkcionális Fitnesz Szövetség és a Movelab Academy és a Thor Academy karöltve ezúttal egy nagy rendezvényen, több különálló teremben egy hiánypótló eseményt álmodtak meg!

 

2022 október 22-23. hétvégén egy kétnapos eseményre hívjuk össze mindazokat, akik érdeklődnek a  fitnessel kapcsolatos szakmai kérdéseket illetően: az elméleti előadások mellett, gyakorlati részek is színesítik majd a programot.

 

Bízunk abban, hogy sikerül az, ami a legfontosabb: értéket közvetíteni!

 

Belépők:
alap ár
Szombati 1 napos jegy 19.900.-
Vasárnapi 1 napos jegy 24.900.-
Hétvégi jegy  (1 szeminárium) 29.900.-
Hétvégi jegy  (2 szeminárium) 39.900.-
.
Az árak a szállást és az étkezés költségeit nem tartalmazzák. A szünetekben természetesen kávé és rágcsálnivaló is vár majd.
..

FONTOS!!!! A befizetés mellett mindenképpen töltsd ki a lap alján található Regisztrációs formot! Azonban a regisztráció csak a befizetést követően kerül véglegesítésre!

.

A részvételi díj befizetése:

A díjat kizárólag banki utalással, vagy banki pénztári befizetéssel lehet befizetni.

10104105-65630600-01005006 / Magyar Funkcionális Fitnesz Szövetség

Közlemény rovatba a nevedet és a “HF3 KONFERENCIA”szavakat írd.

(A már befizetett összeget, vagy előleget nem áll módunkban visszatéríteni!)

.

 

Amennyiben bármilyen kérdésed merül fel, vagy bővebb információkat szeretnél, írj az hello.hf3@gmail.com címre.

Regisztráció