Új oktató a fedélzeten – Fülöp Tibor

A Thor Academy törekszik arra, hogy a mennyiség helyett a minőség kerüljön előtérbe: mióta működünk, azóta fő szempont, hogy az oktatói csapat a legjobb szakemberekből álljon.
Ennek szellemében büszkén mondhatjuk, hogy a legújabb képzésünket Papp Károly mellett Fülöp Tibor viszi majd.
Ismerjétek meg az állóképességi sportolók körében már igencsak nagy népszerűségnek örvendő szakembert, akivel már az őszi Konferencián is találkozhattunk előadóként:
Fülöp Tibor vagyok, sporttudományi tanácsadó, a Német Kerékpáros Szövetség (BDR) A-licences edzője. Szakterületem az állóképességi edzés és a teljesítménydiagnosztika. A Magyar Kerékpáros Szövetség oktatási és sporttudományi koordinátoraként a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) kerékpáros edzőképzésének szakvezetője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség munkatársaként a  LifeLike Sportlabor vezetője vagyok. A Runner’s World szakértői csapatának tagjaként rendszeresen publikálok a futómagazinban. Mentoring tevékenységemmel sportlaborok nyitását, működésük optimalizálást, szakmai fejlesztésüket segítem.
Sportolóként gyerekkorom óta hegymászással és barlangászattal foglalkozom. Részt vettem magashegyi expedíción, rajthoz álltam sportmászó Világkupa futamon, de futottam hegyi maratont és indultam kerékpárversenyeken is országúton, pályán és mountain bike szakágban egyaránt.
Tagja vagyok a Magyar Edzők Társaságának, a Magyar Sporttudományi Társaságnak, a Magyar Sportorvos Társaságnak, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatnak, valamint alapító tagja  a Magyar Hegyivezetők Egyesületének.
 
– Mesélj kérlek a német tapasztalatokról.
 
Az edzőképzést és a teljesítménydiagnosztikai képzéseket Németországban végeztem. A német sporttudomány mindig is vezető szerepet játszott, számos fontos területeken úttörő tevékenységet folytattak, mint például a laktátmérés vagy a pulzuskontrollált edzés. Az edzőképzésen a tananyag és a vizsgakérdések jelentős része a teljesítménydiagnosztikához kötődött valamilyen aspektusból, rámutatva a szakterület fontosságára. Kiváló szakemberektől volt szerencsém tanulni, mint például Prof. Dr. Dietmar Junker, Prof. Dr. Kuno Hottenrott, vagy a laktátdiagnosztikában újdonságot jelentő INSCYD megalkotója, Sebastian Weber.
 
– Mi a célod és hitvallásod?
 
Hitvallásom szerint az edző feladata a sportolót hozzásegíteni a sportban, vagy a sport által elérni kívánt céljai megvalósításához. Vallom, hogy ehhez a sporttudomány korszerű módszereinek alkalmazása szükséges, a naprakész szaktudás fenntartása pedig a folyamatos önképzés, tanulás révén érhető el.
Oktatói tevékenységem célja, hogy hozzájáruljak a magyar kerékpársport szakmai alapon történő újjáépítéséhez, valamint ahhoz, hogy a korszerű sporttudományos ismeretek edzői gyakorlatba történő beépítése minél több sportágban megvalósuljon.
 
– Hogy jött a kapcsolat a Thor Academyvel? Mik a közös pontok?
 
Lakatos Péternek köszönhetően meghívást kaptam a 2021 őszén Siófokon megrendezett Fitness Konferenciára, ahol a “Teljesítményfaktorok diagnosztikája a terhelésoptimalizálás folyamatában” címmel tartottam előadást. Itt ismerkedtem meg a Thor Academy vezetőivel, akikkel hamar megtaláltuk a közös szakmai hangot.
 
– Hogyan látod a magyar edzők képzési piacát? Miért éppen az academy? Mik a hiányosságok, hol látod az űrt?
 
Magyarországon az állami rendszerű edzőképzésen kívül számos képző intézmény működik. A képzések színvonala változó, és a legtöbb helyen pont az állóképesség, a pulzuskontroll és a teljesítménydiagnosztika témakörök hiányoznak, vagy nem kellő mélységig vannak ismertetve. Ha érintik is ezeket a területeket, általában elnagyoltan, nem naprakészen tárgyalják, vagy előfordul ennek ellenkezője: túlságosan tudományosan, például a biokémiára kihegyezve tartja meg az előadást az oktató, amely távol esik az edzői gyakorlattól, így a két szándék nem találkozik össze.
A Thor Academy esetében pont ez a gyakorlatorientáltság tapasztalható: az elméleti alapok ugyan magas szintűek, de abszolút illeszkednek az edzői szakma követelményeihez. Ráadásul a vezetőség nyitott arra, hogy olyan témakörökkel bővüljön a képzési repertoár, amelyek eddig hiányoztak az edzői tudástárból, viszont a 21. század sportjában elengedhetetlenül szükségesek.
Hiszem, hogy az erőnléti és a sportági edzők új generációja nyitott a sporttudomány aktualitásaira. Ha sikerül átadni azt a gondolkodást, amely ezen módszerek tudatos és folyamatos használatát tartja szem előtt, előbb-utóbb a legtöbb sportágban áttörést érhetünk el mind a hosszútávú teljesítményfelépítés – vagyis az utánpótlás-nevelés, a tehetséggazdálkodás mind a nemzetközi eredményesség, vagy akár a sportrekreáció területén.
 
– Miben tudsz többletet adni a hallgatóságnak és érdeklődőknek?
 
Azon kívül, hogy csaknem 30 éves edzői és teljesítménydiagnosztikai tapasztalattal rendelkezem, olyan kiváló szakemberektől tanulhattam, mint Dr. Malomsoki Jenő (a hazai teljesítménydiagnosztika atyja), vagy a már említett külföldi sporttudósok. Másik óriási szerencsém, hogy tudásom alapját  a német sporttudomány adja, a harmadik fontos tényező pedig a kerékpársport, mely mindig is élen járt a sporttudományi fejlesztésekben, és azok alkalmazásában.
Ráadásul a megszerzett ismereteket sikerült egységes rendszerbe foglalnom, amely nemcsak a jobb megértést, a könnyebb taníthatóságot biztosítja, de a gyakorlatban is működő modellként szolgál. Ennek a látásmódnak köszönhető, hogy az állóképesség és a teljesítménydiagnosztika sportágspecifikus értelmezésével csaknem minden sportág számára hasznos információkat tudok nyújtani.
A legújabb képzésről pedig ITT olvashatsz bővebben: